Rechtsvormen voor en nadelen op samenwerking
Er zijn meerdere soorten rechtsvormen, en allemaal zijn ze anders qua samenwerking. Ik heb ze allemaal even voor je op een rijtje gezet en ik leg ook meteen even uit wat de voor en nadelen zijn op het gebied van samenwerking.
Eenmanszaak
Hier is één persoon verantwoordelijk voor de onderneming. Dit wil niet zeggen dat je geen medewerkers hebt, het betekend gewoon dat alleen jij de leiding hebt. Het voordeel hieraan is dat je alle beslissingen zelf maakt en alle winst zelf houd. Het nadeel is wel dat je alleen aansprakelijk bent voor de schulden en de risico’s, deze kan je niet delen.
Vennootschap onder firma
Je begint met twee of meer personen een bedrijf. Iedereen heeft een aandeel in het bedrijf. Het is belangrijk om over de winstverdeling van tevoren een contract op te stellen. Het voordeel aan een firma is dat je zelfstandig ondernemer blijft. Aan de andere kant ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen eventuele schulden, maar ook voor die van je partners.
Commanditaire vennootschap
Je bent dan een stille partner. Dit houd in dat je alleen participeert op het gebied van financiën. Het voordeel hieraan is dat je zelfstandig ondernemer blijft. Het nadeel is dat je alleen op financieel gebied inbreng hebt, je hebt dus geen beslissingsrecht.
Maatschap
Een maatschap is een groep mensen die het zelfde beroep uitoefenen. Ze werken over het algemeen niet samen maar er worden wel bepaalde dingen samen uitgevoerd. Zo doe je bijvoorbeeld je inkopen samen waardoor je kortingen kan krijgen. Een ander voordeel is dat je verantwoordelijk blijft voor je eigen financiën en je niet aansprakelijk bent voor andermans schulden. De andere kant hiervan is dat je natuurlijk nog steeds volledig aansprakelijk bent voor je eigen schulden.
Besloten vennootschap
Een besloten vennootschap kan je in je eentje of met andere oprichten. Het vermogen bestaat uit aandelen. De aandeelhouders hebben de meeste macht maar het dagelijks bestuur ligt nog steeds bij een bestuur. Het voordeel van een besloten vennootschap is dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor je eigen schulden. Dit geld niet voor een lening, hierbij kan het zijn dat je terug moet vallen op je persoonlijke vermogen.
Naamloze vennootschap
Bij het naamloze vennootschap zijn alle aandelen anoniem. Het voordeel hiervan is dat je elkaar niet hoeft te kennen. Dat kan heel veel administratie schelen, zeker bij een groot bedrijf.
Vereniging
Een vereniging wordt opgestart als je samen met iemand anders een bepaalde wens hebt. Je maakt met een vereniging wel winst maar deze winst moet je terug steken in je vereniging. Dus deze winst mag niet in je eigen zak verdwijnen. De samenwerking bij een vereniging is redelijk algemeen, en heeft dus geen specifieke voor of nadelen.
Coöperatie en onderlinge waarborg maatschappij
Bij deze rechtsvorm gaat een coöperatie met leden overeenkomsten aan die gunstig zijn voor de leden en de coöperatie. Zo worden bepaalde dingen samen geregeld zoals de inkoop en de marketing. Het voordeel van deze rechtsvorm is dat je heel flexibel bent. Ook ben je niet persoonlijk aansprakelijk. Het nadeel is wel dat jouw persoonlijke en individuele belangen soms niet overeenkomen met de coöperatie.
Stichting
Een stichting heeft wel een bestuur maar geen leden. Bij een stichting word er een vermogen gestoken in het waarmaken van een sociaal of maatschappelijk doel. Het fijne aan een stichting op het gebied van samenwerking is dat je geen leden hebt. Alle beslissingen liggen dus bij het bestuur. Je hebt ook geen aandeelhouders dus je hebt echt alle vrijheid in het maken van je beslissingen.